Het Britse marketingbureau Velocity Partners stelde eerder al dat nu steeds meer bedrijven zich op content storten, er een lawine aan slechte content of ‘crap’ op ons afkomt. Dat maakt je doelpubliek nog kritischer en argwanender. En je inspanningen dreigen minder op te brengen. Met de juiste invalshoek – door contentmarketinggoeroe Joe Pulizzi ook wel tot content tilt gedoopt – kan je jezelf van dat kaf onderscheiden.

Springt de content die jij creëert ertussen uit? En als dat nog niet het geval is, hoe zorg je ervoor dat je wel opvalt? Zo ga je te werk:

Bepaal je niche

Om echt relevante content te brengen, moet je even opnieuw in de data van je buyer-persona-oefening duiken. Welke informatie mist je doelpubliek vandaag nog? Is er een bepaald thema dat voor hen een blinde vlek blijft? Dan kan jij de eerste zijn om het je lezers hapklaar voor te schotelen. Of misschien verwachten ze net meer diepgravende, met cijfers onderbouwde informatie?

Denk gerust buiten je comfort zone. En geef vooral niet op als je jezelf op een nieuwe niche richt. Je eerste artikels zullen wat meer tijd en opzoekwerk in beslag nemen, maar zet door.

“Bigger, braver, bolder”

Je contentconcept gekozen? Ga dan even kijken bij de concurrentie hoe zij het invullen. Reppen ze met geen woord over jouw uitgedokterde topics, dan ligt je weg naar succes open. Zit je er al op elkaar gepakt als sardienen, dan moet je je onderscheiden.

Kies bijvoorbeeld voor een ongewone tone of voice, neem gedurfde standpunten in of pak uit met opvallende visuals. Zo zorg je ervoor dat je doelpubliek je herinnert en je meteen herkent.

Uitblinken in transparantie

Een goed voorbeeld van content die in positieve zin opvalt is Rabobank.be. Deze online bank heeft het principe van contentmarketing zelfs in z’n DNA: als ‘execution only’-bank mag Rabobank.be geen advies geven, wat zich vertaalt in heldere informatie die lezers in staat stelt om zélf gefundeerde beslissingen te nemen. Rabo bericht over financieel nieuws, macro-economie, en spaar- en beleggingstrends, en bereikt zijn tilt aan de hand van een heel eenvoudige vraag: “Welke impact heeft dit op de Belgische spaarder of belegger?” Op die manier worden vage, complexe of gortdroge topics plots heel bevattelijk en tastbaar – uitzonderlijk in de financiële wereld.

Stel jezelf altijd de vraag: Wat als mijn content er niet zou zijn? Wat zouden mensen missen? Luidt het antwoord ‘niet zoveel’, dan ben je nog niet waar je zijn moet.