Contentkanjers creëren start vaak met een brainstormsessie. Maar zelfs al heb je stapels veelkleurige post-its of je flipboard in paraatheid gebracht, met gadgets alleen kom je er natuurlijk niet. Wat heb je dan wel nodig voor een succesvolle brainstorm?
Zorg voor houvast
In het wilde weg ideeën spuien kan werken wanneer je op zoek bent naar een activiteit voor een druilerige zaterdagmiddag, maar om een contentkalender consistent in te vullen, is een zekere omkadering handig. Dat kader schep je eigenlijk al voor je begint te brainstormen, en wel met deze drie zaken:
- Voer een SEO-onderzoek om te bepalen rond welke keywords je content gaat opbouwen. Dat lijstje trefwoorden – incl. zoekvolumes – geeft de richting van je brainstorm aan en is bovendien erg handig om later je contentkalender in te vullen.
- Buyer persona’s geven je inzicht in je doelgroep: voor wie creëer je content? Wie leest je blogs en bekijkt je video’s? Via welke kanalen komen ze bij jou terecht? Kortom: wie zijn ze, en wat drijft hen?
- Baken je contentdomein af, op basis van de alom gekende content sweet spot: de overlap tussen jouw expertise en de vragen en noden van je prospects. Aan de hand van dat domein kan je vervolgens verschillende thema’s en topics vastleggen.
Met een duidelijke omkadering, een heldere vraagstelling en een handvol voorbereide deelnemers, kan er weinig fout gaan.
Een voorbereid man…
Keywords opgelijst, buyer persona’s uitgewerkt én een domein afgebakend – de basis voor je contentkalender ligt er. Tijd om je droge topics te omringen met creatieve campagnes, die je bedenkt in – jawel – een brainstormsessie. Hou je ideeënwaterval nog heel even voor jezelf, bereid je sessie eerst grondig voor.
- Bepaal wie je uitnodigt. Het mantra ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ gaat hier niet op: met twee à vier gewillige personen kom je tot meer resultaat dan met pakweg tien deelnemers. Je splitst je groep dus het best op. Ga je toch met een groter team aan tafel, vraag je deelnemers dan om vooraf al even na te denken. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen minstens een vijftal ideeën noteert.
- Brief je medebrainstormers, zodat de geesten opgewarmd zijn. Maak de vraagstelling zo eenvoudig en duidelijk mogelijk: concreet maar met voldoende ruimte voor creativiteit.
Optioneel: stel een moderator aan die alles in goede banen leidt en ervoor zorgt dat iedereen aan het woord komt.
Het echte werk
Tijd om aan de slag te gaan! Hou je tijdens de brainstormsessie vooral niet in. Dat is nergens voor nodig, want met je duidelijke omkadering, heldere vraagstelling en enthousiaste deelnemers, kan er weinig fout gaan. Edoch, wie zouden we zijn als we je niet toch nog wat tips meegaven?
- Wees positief. De beste manier om een brainstorm te fnuiken, is pessimisme. Frons je de wenkbrauwen bij een idee van je medebrainstormers, dan durft die daarna misschien niets meer te zeggen. Te veel zelfkritiek kan trouwens ook een probleem zijn. Wees dus niet bang om domme dingen te zeggen.
- Pas op voor te veel hiërarchie. Wat als je baas mee aan tafel schuift? In theorie zou je dat tijdens de sessie moeten vergeten, maar in de praktijk lukt dat niet steeds. Daarom deze tip: sta je zelf boven anderen, laat dan je ondergeschikten eerst aan het woord. Zo vermijd je dat ze blindelings jouw denken volgen.
- Doorbomen mag. If at first, the idea is not absurd, then there is no hope for it, dixit Albert Einstein. Durf de associatieve toer op te gaan, ook met een idee dat op het eerste zicht geen kans lijkt te maken. Voor je het weet, raak je in een positieve flow. Gooi gerust de benen op tafel, haal er een koffie bij. Alles wat je in de stemming kan brengen. Zet wel een timing op je sessie. Te lang doordenken, is namelijk zelden productief.
The day after
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: laat na je brainstorm alles even sudderen en kom er de volgende dag op terug. Na een heftige sessie ben je mentaal vast helemaal murw en is helder denken een illusie. Laat alles een nachtje rusten. Want: net als een winterse chili con carne, zijn ook de beste ideeën een dag later nóg pittiger.