Je contentkalender als steun en toeverlaat

Een goed uitgekiende contentkalender vormt de basis van een vlot creatieproces. Hij helpt je duidelijk structureren hoe en wanneer je communiceert over welke topics. Deze blogpost spit zo’n contentkalender verder uit. Een recap van de belangrijkste lessen:

  • Hou het basic. Je contentkalender moet een baken zijn van orde en rust. Zet een duidelijke structuur op en respecteer die ook.
  • Voorzie ruimte om losse ideeën op te nemen. Op ‘lege’ momenten bieden ze soelaas.
  • Bewaar de kalender op een plaats die voor iedereen toegankelijk is.

De redactieraad weet wat leeft

Met die laatste tip komen we aan een belangrijk punt in de processen van contentcreatie: wie bepaalt wat wanneer verschijnt? Het vullen van je contentkalender is niet het exclusieve domein van de marketingafdeling. Maak gebruik van de expertise in je bedrijf en organiseer een periodieke redactieraad met collega’s uit verschillende afdelingen: sales, helpdesk, research … Eens je op kruissnelheid zit met creatie, is de kans reëel dat je de redactiemeeting frequenter moet inlassen.

Met die input ga je aan de slag om een eerste – ruwe – planning te maken van topics en thema’s. In die fase denk je vooral in doelstellingen, persona’s en deadlines. Maak tegelijk ook al een langetermijnplanning voor:

  • relevante mijlpalen in jouw business, zoals events, congressen of sectorspecifieke deadlines;
  • grotere contentprojecten en -campagnes (blogreeksen, e-books, interactieve tools …).

Van input naar formats, kanalen en auteurs

Eens je kalender is aangevuld, kan je team van marketing- en communicatiespecialisten hiermee aan de slag. Zij concretiseren de ruwe input van de redactieraad in de contentkalender: hoe kneed je topics en doelstellingen tot contentstukken? Tot welke fase in de buyer journey behoren ze? Welke formats en distributiekanalen passen daarbij?

Tot slot, en vaak over het hoofd gezien: welke auteur hang je aan elk stuk? Bedenk dat hij/zij zich onvermijdelijk opwerpt als specialist ter zake, en er mogelijk ook vragen over krijgt. Ligt het onderwerp té ver van je corebusiness, schakel dan een externe expert in. Sowieso verzamel je best op voorhand een poule aan gastauteurs – minstens één per contentthema.

Wat met nieuws heet van de naald?

Hoe strak je ook plant, onverwachte gebeurtenissen kunnen je contentstrategie altijd doorkruisen. Denk maar aan een wetswijziging in jouw sector, een wetenschappelijke studie die aansluit op een van je thema’s of een plotse stroom aan klantvragen. Zorg voor een vastomlijnd proces om dit nieuws te integreren in je contentaanbod: een goed ingeburgerd kanaal waarlangs dergelijke topics jouw team bereiken, interne of externe experts als auteurs en een snel goedkeuringsproces.

Teamwork makes the dream work

Het lijkt een evidentie, maar zorg dat binnen je team alle neuzen in dezelfde richting staan en maak duidelijke afspraken. Wie neemt welke taken over van een zieke collega? Hoe kan je nieuwe medewerkers snel briefen? Twee cruciale documenten helpen je hierbij:

  • Buyer persona-fiches: een heldere en makkelijk bruikbare profielschets voor elk persona.
  • Contentrichtlijnen: een overzicht van je tone of voice, SEO-richtlijnen, call-to-actions, do’s en don’ts die je gaandeweg ervaren hebt … Zo’n cheat sheet stelt je bovendien in staat om ook externe partijen snel te briefen.

Laat content intern leven

Voor een contentmachine die écht goed draait, betrek je ook de hele organisatie bij de oplevering. Laat hen tijdig weten welke communicatie je wanneer de wereld instuurt én wat ze er eventueel mee kunnen doen. Content kan immers ook intern van onschatbare waarde zijn. Om de kennis van collega’s over niet-corebusiness bij te spijkeren, bijvoorbeeld. Maar ook om salesmensen te ondersteunen tijdens hun verkoopproces.