In vergelijking met onze buurlanden hinkt België nog achterop wat (video)marketing betreft. Maar de inhaalbeweging lijkt ingezet. Hedendaagse videoproducties in b2b getuigen van meer visie, budget en creativiteit. Ook deze trends zullen daar verder aan bijdragen:

1. Weg met het ‘corporate’ videokorset

Een zichtbaar zenuwachtige zaakvoerder die enkele commerciële boodschappen aframmelt voor een branded banner. Ze bestaan nog, dit type corporate movies, maar ze zijn met uitsterven bedreigd.

Heel wat Belgische b2b-bedrijven hebben het licht gezien en beseffen dat ook in video kwaliteit primeert. Dat vertaalt zich in meer vertrouwen en vrijheid voor de videomaker(s) zelf. Over budgetten wordt minder getwist, aan scripts minder geschaafd. Het resultaat? Verhalende video’s die bedrijven helpen associëren met positieve emoties.

Hoe maak je een dienst vermogensplanning aantrekkelijk? Advieskantoor VGD koos moedig voor een storytelling-aanpak:

Een corporate movie met internationale én lokale uitstraling? Voor opleidingsaanbieder Cevora zat de clue in een ‘slam-poëtisch’ script:

2. Zeg het – ook intern – met video

Hoe behoud je de werksfeer en verbondenheid als de werkvloer plots verboden terrein is? De coronacrisis bezorgde communicatie en hr-professionals extra kopzorgen. Maar heel wat bedrijven ontdekten net daardoor hoe video ook intern doeltreffend kan zijn. Het medium laat je immers toe om een boodschap voorbereid, eenduidig en aantrekkelijk te verspreiden.

In plaats van haar bedrijfswaarden sec op de website te vermelden, besliste Mensura, de Externe Dienst voor Preventie & Bescherming op het Werk, om die in video te gieten:

3. Veni, vidi, virtual

De pandemie zorgde voor een letterlijke beurscrash: alle events, conferenties en beurzen gingen op de schop. In de plaats kwamen de virtuele en hybride events, waarin een belangrijke rol voor (live) videocaptatie is weggelegd.

Die events zijn soms dankzij streaming live te volgen, maar even vaak worden de video’s met de sprekers al op voorhand opgenomen. De voordelen? Je behoudt de controle en bent niet kwetsbaar voor technische issues. Bovendien kan je van die video’s ook teasers maken om volk naar je digitale event te trekken.

4. Meer employer branding via video

Zowel solliciteren als rekruteren is in deze tijden uitdagender dan ooit. Want probeer maar eens boven de tweets van Marc Van Ranst of beloftes van Ben Weyts uit te torenen. Veel hr-afdelingen zoeken daarom ook hier hun heil in video. Geslaagde, recente voorbeelden zijn dit rekruteringsfilmpje van Soudal of de corona-proof videoformats van Corilus.

In het videoformat ‘Mask Off’ vallen de maskers van nieuwe Corilus-collega’s letterlijk af:

In het videoformat ‘Connecting Corilians’ leren Corilus-medewerkers elkaar kennen via een korte quiz:

5. Virtual bis: virtuele studio’s

Afsluiten doen we met eentje voor de fans. Het allernieuwste snoepje in videoland zijn virtuele studio’s: 360° virtual reality-studio’s waarin je eigenlijk om het even wat kan projecteren. Een forse investering, zo’n studio, maar met grote voordelen: je bent namelijk niet langer afhankelijk van locaties, decors, verplaatsingen en het weer.

The Mandalorian, de prestigereeks van streamingdienst Disney+, is een indrukwekkend voorbeeld van een reeks die volledig in virtuele studio’s werd gedraaid. Maar je vindt ook voorbeelden dichter bij huis: zo maakt de VRT gebruik van een virtuele studio om Het Weer te presenteren.

Het aantal aanbieders in België en Nederland met een virtuele studio is vooralsnog beperkt – maar in opmars. Vaststaat dat dergelijke studio’s meer en meer in zwang zullen geraken voor de opname van productvideo’s of organisatie van virtuele events, presentaties, webinars en paneldiscussies.