Hoe zien bekende experts in onze sector video evolueren in 2019? Ons social video-platform Wave legde het oor te luisteren bij 60 internationale marketeers. Wij tuurden in deze brij aan voorspellingen en visten er de 6 markantste trends uit op.

1. Video (1) op 1

In 2019 richt video zich niet enkel tot een grote massa, maar verovert het ook de 1-op-1-communicatie. Zo zullen we boodschappen vaker via een beeldopname delen dan via een geschreven e-mail. Aldus Andy Crestodina, Chief Marketing Officer van Orbit Media:

Andy ziet video ook als hét medium bij uitstek om gevoelige boodschappen te delen, zoals bijvoorbeeld de inhoud van een belangrijke vergadering.

2. Promoot met video

Video’s scheren hoge toppen in elke social newsfeed en steken daarbij afbeeldingen en tekst gezwind voorbij. Dat maakt ze uiterst geschikt als ondersteunende of promotionele formats op sociale media om bijvoorbeeld longformcontent (e-books, longreads of langere video’s) in de kijker te zetten. Ian Cleary, content marketing consultant, legt het helder uit:

Je hebt vandaag honderd-en-een online tools om eenvoudige geanimeerde social promotion-video’s te maken. Wij gebruiken daarvoor meestal de tool Wave, die zoals de meeste anderen volgens het Freemuim-model werkt (heel basic video’s maak je gratis, voor iets extra betaal je).

Meeblijven met trends in video (en beyond)? Onze maandelijkse nieuwsbrief biedt verlossing.

3. Hou het kort en verticaal

Meer dan 75% van de video’s spelen we op onze smartphone. Dat heeft twee gevolgen: verticale video’s maken hun opmars en de gemiddelde kijklengte daalt aanzienlijk. Volgens numbercuncher Dustin Stout zullen video’s van 30 tot 60 seconden het medialandschap domineren.

4. One size fits all? Nee bedankt

Platform-native content is de boodschap: denk na over de layout, het doel, en de specificaties van elk kanaal. Zo zorg je op social media bijvoorbeeld best voor ondertitels, want vaak scollen we zonder geluid door onze newsfeed. Marketeers Andrew en Pete vatten enkele andere specificaties samen:

Andrew & Pete Marketeers & auteurs

Op elk kanaal gaan gebruikers anders om met video. Als marketeer moet je je video's slimmer herpositioneren en bewerken met platformspecifieke vereisten in je achterhoofd. Bijvoorbeeld beeldverhouding, stijl, tempo en doelstelling.

5. Spreek je publiek persoonlijk aan

Fake news en oppervlakkig social media-vertoon versterken onze drang naar oprechte, authentieke en persoonlijke boodschappen. Live video is daar een goed voorbeeld van. Naast IGTV en Facebook Live, is ook LinkedIn volop aan het experimenteren met een live variant.

Zoals alles in contentmarketing geldt ook hier: denk na over wat je publiek wil en speel daar op in. Een eenvoudige meme of gif kan viraal gaan, maar om een publiek op te bouwen – toch de essentie van contentmarketing – ga je ’t daarmee alleen niet redden.

6. Span influencers voor je videokar

Van embedded videos op interactieve microsites over virtual reality-ervaringen tot het visueel creëren van een community: volgens strateeg Lee Odden zal video meer dan ooit het speelveld van influencers worden. Zeker in de b2b-markt, waar ze content (mee) creëren en verspreiden. In de plaats van nog veel tijd in teksten of interviews te steken, kunnen zij veel makkelijker 1-minuut-video’s in elkaar boksen – met een krachtiger resultaat.