Zo overleef je de contentmarketing-apocalyps

Hoor, het gekletter van de hoeven zwelt aan! Het zijn de ruiters van de Apocalyps die dood en verderf komen zaaien over de verdorde velden der contentmarketing.

contentmarketing-apocalyps

Als we enkele onheilsprofeten mogen geloven, zit deze dramatische intro niet zo ver bezijden de waarheid. Vooral marketingconsultant Mark Schaefer is er heilig van overtuigd dat het einde der tijden aangebroken is voor contentmarketeers.

Vraag en aanbod

Schaefer spreekt zelf over een nakende ‘content shock’. Hij baseert zijn stelling op het mechanisme van vraag en aanbod: hoe meer content, hoe kleiner de vraag. Volgens Schaefer zijn er zodanig veel bedrijven op de kar van contentmarketing gesprongen, dat er meer content wordt geproduceerd dan we nog kunnen consumeren. Moz-oprichter Rand Fishkin komt tot dezelfde conclusie als hij het heeft over ‘content fatigue’.

Highway to the Danger Zone

De angst voor ‘information overload’ bestaat al langer dan vandaag. Contentstrateeg Steve Rubel voorspelde het zeven jaar geleden in AdAge en noemde het de ‘Attention Crash’.

Zoals communicatiespecialist Shel Holtz echter opmerkt, was ook Seneca in de eerste eeuw na Christus al bezorgd dat er ‘te veel boeken’ waren. Toen Gutenberg zijn drukpers uitvond, was het weer van dattum: men vreesde dat er meer kennis verspreid zou worden dan de menselijke hersenpan kon verdragen. En nu is er dus het internet. Volgens Schaefer is het vandaag evenwel menens en naderen we stilaan de ‘danger zone’.

Is het dan nu tijd voor blinde paniek?

Allerminst. Ook deze apocalyps is te overwinnen met twee eenvoudige vuistregels:

1. Ken je niche.

Er zit een denkfout in het vraag en aanbod-argument. Schaefer en Fishkin lijken te veronderstellen dat iedereen liefst alle content consumeert. Niets is minder waar. De beste contentmarketing speelt zich af in sterk gedefinieerde niches.

Wist je dat er een magazine bestaat dat uitsluitend gericht is op jagers die varkens als prooi hebben? Het heet Bacon Busters. Vermoedelijk valt het binnen die niche nog wel mee met de content overload. Wellicht zitten ook geen duizenden mensen te wachten op een blogpost als ‘Uprated 3.2 MW Siemens D3 wind turbines launched’, maar de b2b-aankopers die dat wel doen, lezen het met veel interesse.

2. Produceer geen crap.

Ergens hebben Schaefer en Fishkin een punt: er wordt steeds meer content gefabriceerd door mensen die er geen kaas van hebben gegeten. We worden inderdaad bedolven onder nietszeggende eBooks, video’s en blogposts. Doug Kessler noemt dit ‘the age of crap’.

Hierin de laatste doodsreutel van contentmarketing horen, is onzin. Het overaanbod aan ‘crap’ zorgt er net voor dat onze filters strenger zijn als we ons op het web begeven. We vertrouwen meer dan ooit op de content die vrienden, familie en collega’s aanbevelen op sociale netwerken. Nietszeggende crap is reddeloos verloren. Kwaliteitsvolle content drijft boven en zal dat altijd blijven doen.

Content shocks, attention crashes, bergen crap en andere marketing-apocalypsen, wij liggen er niet wakker van. Wat ons wel bezighoudt, is uitstekende content. Van doordachte strategie tot excellente creatie.

Deel deze blogpost:

FacebookTwitterGoogle+

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Gerelateerde blogposts