Services

(9x) Geïntegreerd jaarrapport voor Barco: veel meer dan vakjes afvinken

klant

Barco is wereldwijd markleider in visualisatieoplossingen voor entertainment, enterprise en healthcare.

uitdaging

De jaarresultaten, zowel financieel als op het vlak van duurzaamheid, vertalen naar een geïntegreerd jaarverslag.

aanpak

Kick-off workshops, interviews, scherpe redactie en heel veel teamwork.


“Barco zet in de techsector de toon op het vlak van duurzaamheid”, vertelde techfederatie Agoria ons tijdens een rondetafel over het thema. Wij trots want com&co is sinds 2014 de jaarverslagpartner van Barco. Dat betekent dat we elk jaar ook Barco’s duurzaamheidsinspanningen vertalen naar een vlot leesbaar rapport. Sinds 2020 pakken we zelfs uit met een geïntegreerd rapport dat financiële en duurzaamheidsresultaten bundelt – en daarvoor al een flink aantal keren in de prijzen viel.

startpunt

Helder communiceren én durven challengen

Com&co stapte in 2020 met veel enthousiasme mee in de wereld van geïntegreerd rapporteren. Onze rol? Praten met stakeholders en hun visie en realisaties vertalen naar heldere teksten, zodat lezers een transparante 360°-blik krijgen op de organisatie. Maar ook: aangeleverde input met een kritische blik bekijken, scherpstellen en aannames in vraag durven stellen. Zo helpen we Barco om de juiste boodschap te vertellen – ook als dat geen goednieuwsshow is.

next up

Complexe planning met strikte deadline? Sure.

Daarnaast werken we, zoals in elk project, nauw samen met designers en webbouwers om van het rapport een strak, aantrekkelijk geheel te maken. En uiteraard volgen we de complexe planning met strakke deadline nauwgezet op. Dat werkt: jaar na jaar slaagt Barco erin om begin februari zijn verslag te publiceren, steevast vóór elke andere Belgische beursgenoteerde onderneming.

Willem Fransoo Director Investor Relations
Barco zet al jarenlang de toon in financiële en niet-financiële rapportering en die koploperspositie willen we behouden. Het nieuwe rapport bewijst nog maar eens hoe belangrijk dit voor ons is.
succes

9 jaar lang voortdurend verfijnen

Negen jaar, da’s al een hele poos. Samen evolueerden we van een jaarverslag naar een jaarverslag met duurzaamheidsrapport en later een geïntegreerd rapport. Barco stelde een duurzaamheidsmanager aan die hun duurzaamheidsinspanningen jaar na jaar naar een hoger niveau tilde. Op die manier konden ook wij onze blik verruimen en sparren over duurzaamheidsstrategie en -communicatie – inzichten die we ondertussen meenamen voor ons eigen com&co-duurzaamheidstraject. Want ook wij zijn ervan overtuigd dat duurzame business goede business is.

What’s next? We blijven verfijnen en optimaliseren. Want ook buiten de muren van Barco evolueert alles razendsnel. Het Barco Integrated Report 2022 kreeg van IR Magazine de titel Best ESG report (middelgrote bedrijven) en– time flies – heel voorzichtig starten we al met de voorbereidingen voor het nieuwe rapport.

Een geïntegreerd jaarverslag: waarom?

Het langetermijnsucces van een onderneming wordt bepaald door een brede waaier factoren. Van product- en/of servicekwaliteit, buitengewone klantenrelaties, milieu en een duurzaam HR-beleid tot ethisch zakendoen: allemaal helpen ze een organisatie om waarde te creëren. Succesvolle ondernemingen hebben dan ook aandacht voor veel meer dan omzet en winst, zowel in hun strategie als in hun rapportering. Ze denken geïntegreerd.

Een geïntegreerd jaarverslag geeft inzicht in financiële en duurzaamheidsgerelateerde aspecten van een business (environment, social en governance), koppelt ze en beschrijft hoe de onderneming waarde creëert op korte, middellange en lange termijn. Niet enkel voor aandeelhouders maar evenzeer voor medewerkers, klanten en partners.Een prangende vraag over onze