Yes, Together We Can!: videocampagne rond Vlaamse clusters

 • Strategie
 • Creatie
 • Distributie
 • Video
 • Campagne

In oktober 2019 streek ’s werelds grootste clusterconferentie TCI neer in Antwerpen. Experts van over de hele wereld kwamen er samen om kennis te delen en de Vlaamse clusters – samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, onderzoekscentra en de overheid – in actie te zien. Voor de cogastheer Flanders Investment & Trade, zette com&co een grootscheepse digitale campagne op touw. De rode draad? Inspirerende videoverhalen die focussen op samenwerking. Of, anders verwoord: ‘Yes, Together We Can!’.

Kort

 • Klant: Flanders Investment & Trade (Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen).
 • Uitdaging: in minder dan 2 maanden tijd de Vlaamse clusters op de kaart zetten in het kader van TCI 2019, ’s werelds grootste clusterconferentie.
 • Aanpak: digitale campagne met videomarketing en social advertising.

De rode draad: Yes, Together We Can!

Om de Vlaamse clusters op een originele en bevattelijke manier voor te stellen, werkten we een overkoepelend thema uit. Met ’Yes, Together We Can!’ tekenden we voor een positieve en dynamische boodschap die de essentie van het Vlaamse clusterbeleid omvat. Want samen staan de privé-, publieke en academische sectoren pas echt sterk om hun innovatieve doelstellingen te bereiken.

Tijdens gerichte interviews met de kopstukken van elke cluster hielpen we hen om de slogan ‘Yes, Together We Can’ aan te vullen met concrete ambities voor hun specifieke samenwerkingsverband.

Ons werk: lokale inspiratie, internationaal bereik

De interviews vormden de basis voor een reeks van 11 video’s en getuigenissen die verzameld werden op een online campagnepagina. Overal was de call-to-action duidelijk: “De Vlaamse clusters zijn uw gids op TCI 2019, waar u nog veel meer inspiratie, learnings en best practices ontdekt.”

Verder zette com&co zijn schouders onder:

 • een interne communicatiecampagne via het Social Seeder-ambassadeursplatform van Flanders Investment & Trade
 • gerichte video- en tekstadvertenties op sociale media in 53 landen
 • diepgravende dubbelinterviews met spilfiguren uit de politieke en overheidswereld
 • een uitgebreid persdossier voor binnen- en buitenlandse journalisten.

Steffi Van Severen digital marketing manager bij Flanders Investment & Trade

De ondersteuning van het com&co-team was geweldig, zeker gezien de strakke planning: een levend bewijs van de ‘Yes, Together We Can’-mentaliteit! Bovendien had de contentcampagne niet alleen effect op de inschrijvingen, ze viel ook intern in de smaak. Zo konden we een groot aantal FIT-collega’s mobiliseren om de marketinginspanningen mee te ondersteunen. Alleen al het ambassadeursluik van de campagne resulteerde op die manier in een bereik van 42.394 internationale professionals op sociale media.

De campagne in zijn geheel

 • Volume: 11 video’s, 11 getuigenissen, 3 video-advertenties, 2 socialemedia-advertenties, 3 acties voor intern ambassadeurschap.
 • Formats: video’s, online testimonials, advertenties, blogartikels, interviews ...
 • Kanalen: online campagnepagina, LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram, Social Seeder, e-mail ...
 • Campagnes: #YesTogetherWeCan (internationale bekendheid) en social advertising (inschrijvingen/leads) naar innovatieprofessionals in 53 landen op 5 continenten.

Sam De Vos senior contentmanager bij com&co

Dit project was een schoolvoorbeeld van hoe vele handen licht werk maken. De timing – amper anderhalve maand – was van meet af aan krap en de ambities lagen torenhoog. Maar samen met maar liefst 7 collega’s hebben we meteen de koe bij de horens gevat om samen met FIT alles rond te krijgen: van concept over projectmanagement en advies tot contentcreatie en -distributie.

Het vervolg: voorbij het event

Ook tijdens het driedaagse event zelf waren we van de partij om live verslag uit te brengen via de socialemediakanalen van FIT. De informatie die we op TCI 2019 verzamelden, vormde bovendien de basis voor contentstukken met learnings en best practices die de TCI-deelnemers achteraf in hun mailbox ontvingen.

Tot slot werden de video’s en getuigenissen gerecycleerd tot inspirerende content die ook na het TCI-congres nog bruikbaar blijft om de Vlaamse innovatieclusters internationaal in de kijker te plaatsen.

Ook voor zo’n campagne tekenen?

Wij denken mee.